Informacije za posjetitelje
STALNI IZLOŽBENI POSTAV

RADNO VRIJEME, ULAZNICE, STRUČNA VODSTVA

 


Naslovna
O muzeju
Odjeli
Izložbe
Stalni postav
Foto galerija
KULTajmo u Šibeniku
Pravo na pristup informacijama
Javna nabava
Dokumenti
Publikacije
Natječaji
Kontakt

izložbe


Novosti...

 


 


 

Predstavljanje knjige “Dota od nota” autora Ante Barbače.

U nedjelju, 5. lipnja, s početkom u 19,30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku bit će održano predstavljanje knjige “Dota od nota” autora Ante Barbače.

U prvom dijelu programa o Barbačinoj “Doti od nota” govorit će recenzenti knjige, dr. sc. Vedrana Milin – Ćurin i dr. sc. Joško Ćaleta te urednica, etnologinja Marija Krnčević Rak, viša kustosica iz Muzeja grada Šibenika, koji je i izdavač knjige.

U glazbenom dijelu nastupaju: dječji zbor “Cvrčak”, pod ravnanjem prof. Sonje Batur, ženska klapa “Oršulice” iz Vodica, pod ravnanjem prof. Ive Lise, Šibensko pjevačko društvo “Kolo”, također pod ravnanjem prof. Ive Lise. te posebno za ovu prigodu okupljene muške klape “Fortica” i klapa “Prijatelji Barbiju”. Svi izvođači pjevat će Barbačine pjesme.

 Slobodno možemo reći da je Ante Barbača (Šibenik 5. lipnja 1942. – Knin 26. studenog 2021.) od zaborava spasio brojne šibenske napjeve. Još kao dječak zainteresirao se za pjesmu, obilazio starijeŠibenčanke i Šibenčane i šibenske toverne,slušao pjevače od kojih su neki bili rođeni još krajem 19. stoljeća, te pjesme pamtio, zapisivao, a kasnije i koristio u brojnim svojim obradama. Pisao je i pjesme za djecu, kao i autorske pjesme. Bio je jedan od osnivača, dugogodišnji voditelj i bariton u najpoznatijoj šibenskoj klapi, klapi “Šibenik”, koja je s Barbačinim obradama narodnih pjesama osvojila brojne nagrade i srca publike diljem svijeta. Osim klape “Šibenik”, bio je jedan od osnivača i voditelj klape “Maslina”, a vodio je i klape “Kalafat”, “Ferata”, “Fortica” i žensku klapu “Oršulice”.

Za svoj doprinos razvoju i održavanju dalmatinske pjesme dobio je 2002. godine povelju šibenskog festivala Večeri dalmatinske šansone, a 2019. godine dobio je Nagradu za životno djelo Grada Šibenika, i to za dugogodišnji izniman doprinos razvoju i promicanju klapskog pjevanja i očuvanju nematerijalne kulturne baštine. Za svoje remek – djelo, knjigu “Dota od nota” je rekao: “Moja knjiga nije znanstveno djelo nego narodno-znanstveno. Znanstveno je u smislu notnih podataka, a opisi su bajkoviti, iz mog srca i emocija. U tome je draž knjige, jer nije šturi zapis, već svaka pjesma ima svoju priču.“

Knjigu je izdao Muzej grada Šibenika, a na promociji ćete je moći kupiti po promotivnoj cijeni od 150 kn.

 Producent koncerta: Filian Vuletić
Voditelji programa: Marija Krnčević Rak i Filian Vuletić
Organizatori: Muzej grada Šibenika, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku, Šibensko pjevačko društvo „Kolo“, Zajednica udruga klapa Šibensko-kninske županije
Sponzori: Agro Maleš d.o.o., Atrium Gulin d.o.o., Hotel Jadran Šibenik d.d., MLINAR pekarska industrija d.o.o., Restoran Peškarija, Restoran „Vicko“, TESTAMENT WINERY, VELPRO, Vinoplod – Vinarija d.o.o.
Posebna zahvala Šibenskoj narodnoj glazbi.


 

Izložba: Giovanni Battista Piranesi i vedutistički odjeci / Iz fundusa Kabineta grafike HAZU

 

Zahvaljujući ponovno uspostavljenoj suradnji Muzeja grada Šibenika i Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izložba Giovanni Battista Piranesi i vedutistički odjeci / Iz fundusa Kabineta grafike HAZU, osmišljena povodom tristote godišnjice rođenja Govannija Battiste Piranesija (1720. – 1778.), nakon virtualnog prikazivanja (siječanj 2021.) te zagrebačke izložbe održane u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u lipnju 2021., predstavlja se šibenskoj publici.

 

 

U fokusu izložbe bakropisi su posljednjeg velikog starog majstora talijanske grafike i najvećega grafičkog genija poslije Rembrandta, odnosno pojedinačni listovi iz antologijske serije Vedute di Roma (od 1740-ih do 1778.) te pojedinačni listovi iz više Giambattistovih serijâ (Antichità Romane de' Tempi della Repubblica e de' primi Imperatori (1748.), Campius Martius Antiquae Urbis Romae (1762.), Vasi, Candelabri, Cippi, sarcofagi, tripodi, lucerne ed ornamenti antichi (1778.) i Différentes vues de quelques Restes de trois grands Edifices qui subsistent encore dans le milieu de l' ancienne Ville de Pesto autrement Posidonia qui est située dans la Lucania (1778.)). Izloženi niz bakropisa trasira genezu umjetnikova rukopisa u vremenskoj progresiji, ocrtava fizionomiju autorskog opusa - temeljenog na arheologiji, vedutizmu i primijenjenoj umjetnost, ali otvara i pitanje difuzije i brojnosti naklada koje nadilaze Piranesijev životni vijek te aporije autorstva u kasnijim serijama.

 

Pored bakropisa slavnog grafičara, izložba predstavlja odjeke Giambattistovih djela u bakropisima njegova sina Francesca te unutar grafičke produkcije veduta grafičara na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Proširenjem referencijalnog okvira odabranim grafikama iz serije Antiquités de la Grande Gréce (1804. – 1807.) Francesca Piranesija, najbližeg Giovannijeva sljedbenika i nastavljača, te na ostvarenja nekolicine talijanskih klasicista u kojima se prepoznaju utjecaji vedutističkih kompozicija velikog majstora, s jedne strane dotičemo se valorizacije Francescova djela nastalog u sjeni oca, dok s druge kontekstualiziramo fenomen Grand Toura i sretnog usuda kultnih veduta nenadmašnog Giovannija Battiste Piranesija. Ana Petković Basletić 

 

Organizator izložbe: Muzej grada Šibenika i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Kabinet grafike
Autorica izložbe i likovnog postava: Ana Petković Basletić
Kustosica izložbe: Marina Lambaša
Mjesto održavanja: Muzej grada Šibenika
Vrijeme održavanja: 10.5. – 16.6.2022.
Radno vrijeme: 10-13 17-20 


Monografija „MIJOKA“

Autorica: Vesna Zmaić, Hrvatski restauratorski zavod
Urednica: Marina Lambaša, Muzej grada Šibenika

Muzej grada Šibenika ima čast predstaviti stručno-znanstvenu monografiju o brodolomu na pličini Mijoka kod otoka Murtera, pripremljenu u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom. Materijal, kao i podvodno arheološko istraživanje i konzervatorsko-restauratorski radovi, prezentirani su na izložbi početkom prošle godine (a nakon Šibenika, u Zadru i Jezerima, u muzejima u Puli, Dubrovniku, Koprivnici i Rovinju). Gostovanja izložbe, kao i promocije monografije planirani su i kroz ovu godinu. Ogromni interes koji je izložba pobudila u stručnoj javnosti, kao i kod publike, sa svojim sjajno dizajniranim vizualnim identitetom, kao i nesvakidašnjim nalazima, obvazuje nas na nastavak promocije ovog nalazišta.

Brodolom Mijoka podmorski je lokalitet uz otok Murter, nalazi se na dubini od 40 metara, a vrijedni predmeti pronađeni su kroz pet zaštitnih arheoloških kampanja od 2006. godine do 2012. u kojima je istraženo područje od 96 m2. Brodolom Mijoka je iznimno važno arheološko otkriće. Arheološka istraživanja ovog brodoloma rezultirala su s preko 15 000 nalaza. Postoje indicije da se radilo o uskočkom brodu koji je prevozio dragocjene predmete koji su uskoci oteli s brodova koji su prevozili luksuznu robu iz Venecije na Egejsko područje, a možda i u sam Istanbul. Predmeti svjedoče o širem povijesnom kontekstu uključujući i razgranatu trgovinu između Srednje Europe, gdje je velik dio pronađenih predmeta izrađen, preko Venecije do Istanbula i drugih lučkih gradova Osmanskog Carstva. 

Radi se o materijalu koji vežemo uz Nürnberg, obrtnički i inovacijski centar Europe 2. polovice 16. stoljeća, te stakleni materijal iz Venecije, poput Murano perlica. Ostatak materijala predstavlja brodski inventar i osobne predmete posade i/ili putnika. Možemo pretpostaviti da se brodolom dogodio početkom 17. stoljeća, a većina pronađenih predmeta datira u 16. stoljeće i sam početak 17. stoljeća.

Objavljivanje monografije koristit će stručnjacima iz raznih polja historiografskih interesa. Od podvodnih arheologa koje zanimaju brodolomi istočnog Jadrana, povjesničara umjetnosti s posebnim zanimanjem za obrtničke proizvode 16. stoljeća, ekonomskih povjesničara koje zanima trgovina Srednje Europe s Venecijom i preko nje s Osmanskim Carstvom, povjesničara koje istražuju uskoke kao i brojnih drugih. Osim stručne javnosti monografija će  svojom zanimljivom tematikom zasigurno privući i širu javnost. U interesu je osobito lokalne zajednice da knjiga o lokalitetu koji se nalazi uz otok Murter bude tiskana, s obzirom na značaj nalazišta u okvirima hrvatske podvodne arheologije, ali i europske.Izložba Vlakom prema jugu, 60 godina suradnje Instituta za arheologiju i Muzeja grada Šibenika kako i sam naslov govori obljetničke je prirode i predstavlja presjek suradnje između dvije navedene institucije. Na devetnaest banera i tri ekrana - kroz stare fotografije, crteže, karikature te videosnimke cilj nam je bio predstaviti sudionike arheoloških istraživanja u Danilu i Murteru, onodobni način života i sve izazove i prepreke kroz koje su arheološke ekipe prolazile. Sve je naravno popraćeno izabranim arheološkim materijalom i sjećanjima kazivača, ali i preliminarnim rezultatima novih istraživanja koja su nedavno ponovno pokrenuta suradnju Muzeja i Instituta te međunarodnih partnera. Autori izložbe su Goranka Lipovac Vrkljan, Toni Brajković i Ana Konestra.

Otvorenje izložbe održat će se 11. studenoga 2021. g. u 13 sati u dvorani za povremene izložbe Muzeja grada Šibenika, ulaz s obale.U Muzeju grada Šibenika će u srijedu 20. listopada, u 19 sati, biti otvorena gostujuća izložba Arheološkog muzeja Istre „Izrada i pečenje keramike na neolitički način“. Keramičko posuđe se na našem području počinje proizvoditi u neolitiku, prije oko 8000 godina. Autor izložbe arheolog dr. sc. Romulad Zlatunić je, u suradnji s keramičarkom Marinom Orlić, proveo istraživanje o tehnologiji izrade najranije lončarije te u kojoj se mjeri danas može rekonstruirati izvorni proces oblikovanja i pečenja neolitičkog posuđa.

 Izložbom su predstavljeni rezultati tog istraživanja provedenog kombinacijom eksperimenta i etnoarheološke osnove procesa, koje je donijelo vrijedne spoznaje o počecima i razvoju jedne od najkarakterističnijih obrtničkih djelatnosti iz daleke prapovijesti. Izložena je izvorna neolitička muzejska građa te replike posuđa i drugih predmeta od pečene gline, a priča o procesu izrade lončarije popraćena je dokumentarnim filmom autora Kristijana Burlevića.

Izložba će biti otvorena u Izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika (ulaz s obale) do 6. studenog 2021.
Radno vrijeme: ponedjeljak – petak 10-13 i 17-20 sati, subota 10-13 sati.


Dragi sugrađani i svi koji volite Šibenik i njegovu povijest.

Evo vam malo virtualne šetnje kroz Muzej grada Šibenika koju ćemo nadograđivati. Uskoro vas očekuju i brojne informativno-edukativne zanimljivosti koje će vas unutar virtualne šetnje provesti bogatim povijesnim nasljeđem Šibenika i njegovog okruženje.

Muzej je i dalje otvoren za pojedinačne posjete, a za grupne se strpimo.Kartonsku maketu s izložbe "Prijatelj suhozida", fotografija vodičkog fotografa i umirovljenog arhitekta Boška Fržopa, po njegovom je nacrtu priredio Boško Čelar. Listovi nas korak po korak vode sklapanju elementarnog oblika bunje, u rijetkoj izvedbi pravilne krnje piramide kojoj je ovdje početkom 20. stoljeća pribjegla obitelj majstorskih graditelja u suhozidu Alić Tarakalo. Njena solidna izgradnja očita je unutrašnjim pogledom na krovište ovog kamenog poljskog skloništa.

Bunja s brda Jurkovica, iznad uvale Koromašna na otoku Žirju, u kartonskoj maketi Borka Čelara po Fržopovom mjerenju, može postati ukras domaćeg tinela kao i pedagoški uvod u forme volumena. Elementarni prizmatični rezovi podsjećaju na polazišta egipatskih monumentalnih piramida u prvim kraljevskim mastabama, tako nazvanima po kamenim klupama.

Pučki graditelji naših bunja do ovih su elegantnih rješenja u priručnom materijalu dolazili silom oslobađanja obradivih površina i iskustvom trajnih struktura kakve za traženi učinak iziskuju manje napora pri gradnji i dugovječnom održavanju.

Osim autentične bilježnice graditelja, dobrotom potomaka Muzej Grada Šibenika čuva i dio alata kojim su građene njihove čuvene bunje, poput slično izduženog Novog stana ili petoprostornog Starog stana na nedalekom predjelu Samograd. Ta je neobična građevina, s kojom je započela formalna zaštita suhozidnih građevina kao hrvatske kulturne baštine, bila povodom naše izložbe "Samograd, mudrost i lipota u kamenu" koja je nakon Šibenika i Žirja 1997. godine činila dio izložbe jadranske baštine u zagrebačkim Klovićevim dvorima uz Međunarodnu smotru folklora 1997. godine.

Želimo vam zanimljivo sklapanje makete ove rijetke bunje!

Preuzmite PDF

 

 Međunarodni dan muzeja,18. svibnja 2021.
"Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje"

Program Muzeja grada Šibenika 17. – 19. svibnja 2021.


Ponedjeljak, 17. svibnja
Muzej grada Šibenika – ispred Dvorane za povremene izložbe, 17.00─ 20.00 sati:
radionica „Izvanredni Visiani“ za djecu predškolskog uzrasta i učenike razredne nastave. Djeca će kroz radionicu upoznati svog sugrađanina botaničara Roberta Visianija, u čijem perivoju rado borave, kao i brojne biljne vrste.

Utorak, 18. svibnja
Muzej grada Šibenika, 09.00 ─15.00, 17.00 – 22.00 sata
besplatni ulaz u stalni postav.

Muzej grada Šibenika, Dvorana za povremene izložbe, 10.00 ─ 15.00, 17.00 – 22.00 sata
izložba „Arma – izbor oružja iz fundusa Muzeja grada Šibenika“.

Ispred ulaza u Muzej grada Šibenika, 20.00 sati
koncert Duo Eolian u sklopu Svibanjskih glazbenih večeri. Duo Eolian čine Lucija Stilinović (flauta) i Veronika Čiković (harfa), a izvesti će djela Ruttera, Saint-Saënsa, Dabussyja i Čajkovskog, kao i djelo Davida Batinića, studenta kompozicije iz Šibenika, skladano posebno za ovaj duo. U slučaju kiše, koncert će biti održan u Muzeju.

Facebook stranica Muzeja grada Šibenika, 20.00 sati
-
Vezano uz temu ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“, kustosi govore o planovima i projektima Muzeja grada Šibenika u skoroj budućnosti.
- Video-arheološka nalazišta Srima - Prižba i Velika Mrdakovica - planovi za prezentaciju.

Srijeda, 19. svibnja, ispred ulaza u Muzej grada Šibenika, 20.00 sati
projekcija arhivskih dokumentarnih filmova o Šibeniku i okolici (u suradnji s Kino klubom).

 


Kartonsku maketu s izložbe "Prijatelj suhozida", fotografija vodičkog fotografa i umirovljenog arhitekta Boška Fržopa, po njegovom je nacrtu priredio Boško Čelar. Listovi nas korak po korak vode sklapanju elementarnog oblika bunje, u rijetkoj izvedbi pravilne krnje piramide kojoj je ovdje početkom 20. stoljeća pribjegla obitelj majstorskih graditelja u suhozidu Alić Tarakalo. Njena solidna izgradnja očita je unutrašnjim pogledom na krovište ovog kamenog poljskog skloništa.

Bunja s brda Jurkovica, iznad uvale Koromašna na otoku Žirju, u kartonskoj maketi Borka Čelara po Fržopovom mjerenju, može postati ukras domaćeg tinela kao i pedagoški uvod u forme volumena. Elementarni prizmatični rezovi podsjećaju na polazišta egipatskih monumentalnih piramida u prvim kraljevskim mastabama, tako nazvanima po kamenim klupama.

Pučki graditelji naših bunja do ovih su elegantnih rješenja u priručnom materijalu dolazili silom oslobađanja obradivih površina i iskustvom trajnih struktura kakve za traženi učinak iziskuju manje napora pri gradnji i dugovječnom održavanju.

Osim autentične bilježnice graditelja, dobrotom potomaka Muzej Grada Šibenika čuva i dio alata kojim su građene njihove čuvene bunje, poput slično izduženog Novog stana ili petoprostornog Starog stana na nedalekom predjelu Samograd. Ta je neobična građevina, s kojom je započela formalna zaštita suhozidnih građevina kao hrvatske kulturne baštine, bila povodom naše izložbe "Samograd, mudrost i lipota u kamenu" koja je nakon Šibenika i Žirja 1997. godine činila dio izložbe jadranske baštine u zagrebačkim Klovićevim dvorima uz Međunarodnu smotru folklora 1997. godine.

Želimo vam zanimljivo sklapanje makete ove rijetke bunje!

Preuzmite PDF


Dragi sugrađani i svi koji volite Šibenik i njegovu povijest.

Evo vam malo virtualne šetnje kroz Muzej grada Šibenika koju ćemo nadograđivati. Uskoro vas očekuju i brojne informativno-edukativne zanimljivosti koje će vas unutar virtualne šetnje provesti bogatim povijesnim nasljeđem Šibenika i njegovog okruženje.

Muzej je i dalje otvoren za pojedinačne posjete, a za grupne se strpimo.U ovoj novonastaloj situaciji evo nastojimo i na ovaj način obogatiti i nagraditi vaše strpljenje.


Arhiva...Želite osnovati udrugu i povući novac iz Europe za svoj projekt?
Prijavite se na radionicu u sklopu projekta 'KULTajmo'


Šibenik, 12. rujna 2019. godine - Imate udrugu, a ne znate kako 'povući' sredstva iz europskih fondova za svoj projekt ili, pak, planirate osnovati udrugu, a ne znate otkud ni kako početi? Sve to moći ćete doznati na nizu radionica koje će biti organizirane tijekom rujna u Muzeju grada Šibenika u sklopu projekta 'KULTajmo u Šibeniku! Razvoj civilnog sektora kroz aktivnosti u kulturi'.

Prva radionica na rasporedu je 13. rujna od 14.30 do 16 sati u Atriju Muzeja grada Šibenika kada će sudionici moći doznati sve relevantne informacije o osnivanju i vođenju udruge, dakle detalje o osnivačkim aktima, tijelima udruge i osnivačkoj skupštini, a kao primjer će se koristiti osnivanje klastera udruga Šibensko-kninske županije.

- Radionice će biti usmjerene na način da će se, osim osnovnih informacija o osnivanju i vođenju udruga, posebna pažnja posvetiti osnivanju mreža i vođenju mreža udruga kako bi se stvorio kapacitet razvoja strukturirrane suradnje i unutar civilnog sektora, a time i civilnog sektora s javnim dionicima, a posebice s Muzejom grada Šibenika, Gradom Šibenikom, Šibensko-kninskom županijom i drugim relevantnim dionicima u kulturi i povezanim djelatnostima – poručuje ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević.

Za više informacija o samim radionicama možete se obratiti na kultajmo@yahoo.com.   

Podsjetimo, projekt 'KULTajmo u Šibeniku' ima za cilj uspostavu modela sudioničkog upravljanja u kulturi između Muzeja grada Šibenika i civilnog sektora u Šibenskog kninskoj-županiji. Drugim riječima, Muzej kroz taj projekt želi identificirati udruge s kojima može raditi odnosno udruge koje već imaju¸ideju za projekt u čijoj provedbi im partner može biti upravo Muzej kako bi uz njihovu pomoć svoju ideju doveli do razine projekta.
 
CJELOVITI POPIS TERMINA RADIONCA O PRIJAVI PROJEKATA NA EU FONDOVE U ORGANIZACIJI MUZEJA GRADA ŠIBENIKA

Nakon što se to ostvari, udruge će moći tražiti kanale financiranja, a o svakom koraku učit će kroz radionice koje se organiziraju tijekom rujna u sklopu projekta. Inače, vrijednost projekta je 797.757,40 kuna, od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira projekt sa 678.093,79 kuna. Uz Muzej grada Šibenika, partneri na projektu su udruga 'Mladi u Europskoj uniji', Udruga slijepih Šibensko-kninske županije, Foto klub Šibenik i Grad Šibenik.

Organizacija sastanka sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.


Promjena termina radionica

 • 16.09.2019. od 13.00-15.00 Uvod u izradu planova rada udruge – primjer: izrada strateškog plana klastera udruga ŠKŽ
 • 6.09.2019. od 14.30-17.00 Uvod u izradu planova rada udruge – primjer: izrada operativnog plana klastera udruga ŠKŽ
 • 17.9.2019. od 13.00-14.00 Uvod u izradu plana rada udruge – primjer: izrada plana financiranja klastera udruga ŠKŽ

Projekt „KULTajmo u Šibeniku! Razvoj civilnog sektora kroz aktivnosti u kulturi“

Temeljem povratnih informacija dobivenih od dionika, radionice će biti usmjerene na način da će se osim osnovnih informacija o osnivanju i vođenju udruga posebna pažnja posvetiti osnivanju mreža i vođenju mreža udruga kako bi se stvorio kapacitet razvoja strukturirane suradnje i unutar civilnog sektora, a time i civilnog sektora s javnim dionicima, a posebice s Muzejom Grada Šibenika, Gradom Šibenikom, Šibensko-kninskom županijom i drugim relevantnim dionicima u kulturi i povezanim djelatnostima (obrazovanje, zaštićena područja prirode koja također uključuju i održivo upravljanje kulturnom baštinom i slično).
 Tematska izložba Forum Naronitanum dio je niza događanja, kojima je Arheološki muzej Narona obilježio 10 godina rada Muzeja kao samostalne ustanove. Izložbom se predstavljaju rezultati sustavnih arheoloških iskopavanja na lokalitetima Forum i Gornje njive u Vidu, koja su provedena u razdoblju 1993. - 2001. godine pod vodstvom prof. dr. sc. Emilija Marina, tadašnjega ravnatelja Arheološkog muzeja - Split.


Kronologija istraživanja i različite vremenske faze života na tim lokalitetima prikazani su tlocrtima terena, fotografijama nastalim tijekom istraživanja, crtežima predmeta te 3D rekonstrukcijama arhitekture i pokretnih arheoloških nalaza datiranih od 2. st. pr. Kr. do sredine 9. st. po. Kr. Postav prati i videoprojekcija koja predstavlja svojevrstan hod kroz povijest Narone od rimskoga kasnorepublikanskog razdoblja do ranoga srednjega vijeka. Autori izložbe su MiroslavaTopić i Toni Glučina
Muzej Grada Šibenika poziva udruge na sudjelovanje u projektu
 "KULTajmo u Šibeniku!"


Muzej grada Šibenika organizira drugi sastanak radne skupine za izradu Programa suradnje Muzeja grada Šibenika i udruga Šibensko-kninske županije 2020.- 2025. u petak, 5. srpnja 2019. godine s početkom u 11,00 h u prostorijama Muzeja grada Šibenika.

Program suradnje izrađuje se u okviru projekta „KULTajmo u Šibeniku!: Razvoj civilnog sektora kroz aktivnosti u kulturi” kojeg Muzej grada Šibenika provodi u suradnji s Gradom Šibenikom te udrugama Mladi u EU, Udrugom slijepih Šibensko-kninske županije i Fotoklub Šibenik. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

opširnije >
Povodom Međunarodnog dana muzeja, u srijedu, 08. 05. 2019. na Danilu s početkom u 13 sati održava radionica “Kulinarski vremeplov”-degustacija prapovijesnih jela uz izlaganje o prehrambenim navikama u prapovijesti, dominantnim namirnicama i načinu pripreme hrane. Budući da je broj mjesta ograničen, potrebna je prethodna najava na broj 022/213-880.

Minibus prijevoznika Šupe tours polazi u 12 sati s autobusnog kolodvora.
Planirani povratak u Šibenik, oko 15 sati Dobrodošli!


U prostorijama udruge Argonauta održava se ovaj tjedan radionica s djecom s poteškoćama u razvoju u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Šubićevac. Radionica je održana u sklopu 7. Međunarodnog arheološkog kampa kojeg udruga Argonauta provodi u suradnji s Muzejem grada Šibenika, Općinom Murter- Kornati, Centrom za odgoj i obrazovanje Šubićevac te volonterima projekta Suhozidna Ekstravaganca 4. 

  Poziv na radionicu


Pozivamo Vas na sudjelovanje u kvizu  “Moja Domovina” , koji se organizira u Atriju Muzeja grada Šibenika u četvrtak, 04. listopada 2018. s početkom u 20:00 sati.    

Autor  kviza je Gordan Drenski, nekadašnji član kviz ekipe Glavate želve.   Kviz se sastoji od 35 pitanja podijeljenih u sedam rubrika iz raznih područja (povijest, kultura, sport, Domovinski rat...). Ekipe mogu brojati do četiri člana. Osim dobrog društva i zabavnih pitanja za prva tri tima osigurane su i nagrade.

Dobro nam došli!Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predavanje
“Dvojni bedemi i kule u kanalu – jedinstvene šibenske vojne građevine “
dr. sc. Ive Glavaša, koje će se održati u petak, 5. listopada 2018. u 20 sati,
u Atriju Muzeja grada Šibenika

 width=

SAŽETAK PREDAVANJA

Dvojni bedemi i kule na početku šibenskog kanala sv. Ante po mnogočemu su jedinstvene pojave u vojnom graditeljstvu kasnog srednjeg vijeka na Mediteranu. Pokazat ćemo koji je pravi vojnički smisao dvojnih bedema, za koje treba koristiti ispravan talijanski izraz strada del soccorso koji označava njihovu stvarnu funkciju - prolaz kojim je posada kaštela sv. Mihovila, u slučaju opsade, mogla s morske strane dobiti pomoć. Šibenska strada del soccorso najstariji je poznati primjer takve vojne instalacije na području Mediterana pod vlašću Venecije. Nakon šibenske, Venecija gradi drugu stradu del soccorso na kaštelu u talijanskom gradu Bresciji, koja je bila važna utvrđena točka na istoku mletačkog posjeda. Ni u jednom drugom mjestu pod vlašću Venecije, nije poznat takav tip strade del soccorso. Ostaje otvoreno znanstveno pitanje je li šibenska strada del soccorso u ovom obliku graditeljski završena ili je nedovršena jer je njena funkcija u kasnijim stoljećima postala manje bitna, s obzirom da se mletačka vlast u dalmatinskim gradovima učvrstila među domaćim stanovništvom.

 Dvije kule koje su štitile ulaz u šibenski kanal sv. Ante udaljene su gotovo jedan kilometar od gradskih bedema. To je najveća poznata udaljenost nekog fortifikacijskog sklopa od matičnog grada. Između kula, na udaljenosti od 140 metara, bio je rastegnut lanac koji je štitio ulaz u šibensku luku. Tako dugačak lanac mogao je biti postavljen jedino na način da pluta na drvenim trupcima za što postoji mnogo povijesnih primjera po Mediteranu. Prema povijesnim arhivskim podacima, kule predstavljaju osnovnu obrambenu polugu Šibenika jer Venecija tamo smješta vojnu posadu sastavljenu od plaćenika. Plaćenici su u Šibeniku raspoređeni još samo na kaštelu sv. Mihovila i Velikim kopnenim vratima.

 width=

 U povijesnim izvorima razlikuju se Velika i Mala kula. Danas je, s obzirom na skromne arheološke ostatke, teško razlikovati kule, ali je vrlo vjerojatno da se nekadašnja Velika kula nalazila na rtu Burnji turan na početku kanala sv. Ante. Nažalost, u znanosti do sada nije prepoznato pravo značenje kula na ulazu u šibenski kanal sv. Ante za koje nema dvojbe da su sastavni dio gradskog fortifikacijskog sustava. To ostaju sve do izgradnje tvrđave sv. Nikole 1543. godine, odnosno rušenja obje kule zbog sigurnosnih razloga početkom Ciparskog rata 1570. godine.

Dvojni bedem i kule na ulazu u šibenski kanal sv. Ante imaju univerzalnu kulturno-povijesnu vrijednost, upravo onu koja je potrebna za upis na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.


Šibenik na filmskoj traci

U utorak, 21. studenoga 2017. u 19 sati u Atriju Muzeja grada Šibenika počinje zajednički projekt Muzeja i Kino kluba Šibenik "Šibenik na filmskoj traci". Narednih mjeseci prikazivat ćemo filmove o Šibeniku snimljene početkom i sredinom 20. stoljeća.

Prva projekcija biti će o gradnji Šibenskog mosta, te prvi kadrovi snimljeni na rijeci Krki godine 1911.
Dobrodošli!
Muzej Grada Šibenika svoju izložbu "Prijatelj suhozida" sutra u 10h otvara na Kapriju. Izložba i njen likovni natječaj su nastali u suradnji s LAG "More 249", a njen kaprijski prostor je Mjesni odbor po prvi put uredio za buduće izložbene svrhe. Zajedno s LAG-om i Muzejom cilj im je čitavu kuću namijeniti živoj baštini, s izložbenim prostorom na katu i minidestilerijom i obradom maslinovog ulja u prizemlju.

Izložba je sastavljena od većeg dijela fotografija g. Boška Fržopa koje je na temu suhozida snimao od 1963. godine. Didaktički je popraćena modelom bunje (kaprijske "kujice", kućice) maketara Borka Čelara koja se za vrijeme šibenske otvorenosti izložbe u prosjeku gradila triput dnevno.

Na otvaranju izložbe "Prijatelj suhozida" će se uručiti istoimena ovogodišnja nagrada najvećem prijavitelju obnovljenih suhozida za novi poticaj koje je Ministarstvo poljoprivrede otvorilo u tu svrhu. To je g. Marinko Orlić iz Drage Bašćanske na Krku, ovčaru koji je za poticaj prijavio 22 kilometra obnovljenih suhozida. Ova se dužina gotovo poklapa s ukupnom dužinom svih suhozida na kaprijskom školju Baljenac, svojevrsnom amblemu izložbe, čiji je internetski video od otvaranja izložbe do danas vidjelo 40 000 ljudi.

Brzobrodska linija za Kaprije isplovljava u 9h a u gradu je nazad u 14h. Izložba se na Kapriju otvara u 10h i bit će svakodnevno otvorena do početka školske godine.

"Prijatelj suhozida":
hwww.facebook.com/prijateljsuhozida

Otvorenje izložbe - 10. kolovoza u 10:00, Otok Kaprije

ZAVIČAJNI MUZEJ VESNE PARUN (ZLARIN)
SAMOSTALNA IZLOŽBA NEVENE PETRE PILIŽOTA


OKOVANI PJEŠACI

15-21.7.2017.
ŽIVOTOPIS
Nevena Petra Piližota  rođena je u Šibeniku, gdje je završila OŠ Petra Krešimira IV i Gimnaziju Antuna Vrančića. Godine 2010. završila je preddiplomski sveučilišni studij Slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti (Zagreb), 2011. diplomski sveučilišni studij Slikarstva ALU Zagreb. Godine 2012. magistrirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nagrađena je sa Otkupnom nagradom Rektorata za najbolji rad 2010. i Otkupnom nagradom Erste fragmenti 7, stipendijom Nacionalne zaklade za osobito nadarene studente za akademsku godinu 2009/10., Rektorovom nagradom u akademskoj godini 2008/09… Izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi (2017. "Tuđa koža" u Galeriji knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik, "Pantomima istine" Knjižnica Novi Zagreb; 2016. "Crobject" u Muzeju grada Šibenika, 2011. Green Room Galerija u Zaboku, 2009. Galerija Nano u Zagrebu...) i tridesetak skupnih izložbi.

Od skupnih izložbi vrijedno je za izdvojiti: "Dani botaničke ilustracije i umjetnosti" Galerija Laval Nugent (svibanj 2017.), Galerija knjižnice Juraj Šižgorić, Galerija Kulturnog centra Travno (travanj 2017.); skupnu izložbu "More, ljudi, obala" u Muzeju grada Šibenika i Godišnju izložbu članova HDLU-a 2016. godine; humanitarnu akciju za pomoć djeci Japana, održanoj u izložbenim prostorima zagrebačke Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna „Izidor Kršnjavi“ u Zagrebu 2011. godine, iste godine sudjelovala je i na izložbi „Pasionska baština“ u Galeriji Kristofor Stanković (Zagreb), „2. trijenale autoportreta“ u Galeriji Prica (Samobor), „Mali formati“ u Galeriji Marisall (Zagreb),na XIV. INTERBIFEP-u (Međunarodna galerija portreta, Tuzla), na Test 0-1! Festivalu (Zagreb), Malom salonu (Erste fragmenti 7, Rijeka).Godine 2010. izlaže u Galeriji ALU (Zagreb), Galeriji Marisall (Zagreb) na izložbi „Autoportret u matičnom mediju“, Galeriji Bačva (Zagreb) u sklopu 30. Salona mladih, na Urban festivalu 2008., festivalu Test 9+10! (Galerija SC, Zagreb) 2009., Studiju galerije sv. Krševana (Šibenik), Galeriji dvorca Trakošćan (Trakošćan 2007.).

E-mail: np.pilizota@gmail.com
Web: https://www.facebook.com/nevena.petra.pilizota/IZABRANI NAJBOLJI RADOVI PRISPJELI NA LIKOVNI NATJEČAJ
"PRIJATELJ SUHOZIDA"

Muzej Grada Šibenika je prvo godište likovnog natječaja "Prijatelj suhozida", temeljenog na fotografskom fondu istoimene izložbe Boška Fržopa, zaključio izborom najboljih radova.

Među 139 radova pristiglih iz vrtića najbolji je bio crtež Baljenca olovkom i drvenim bojama od Roka Erlića (7 godina) iz vrtića "Smilje" u Šibeniku, s odgojiteljicama Vlatkom Radovčić i Gordanom Bukić.Od 35 radova nastalih u prva četiri razreda osnovnih škola najbolja je skulptura "Mala bunja" Dore Tandarić iz IV. razreda osnovne škole "Murterski škoji", s učiteljicom Jelenom Ćurić.

Najbolji od 23 likovna rada izrađena u završna četiri razreda osnovnih škola je triptih "Prijatelji suhozida" kredom i ugljenom na kartonu, djelo skupine učenika VI.b razreda osnovne škole Jurja Šižgorića u Šibeniku, pod voditeljstvom učiteljice Ivane Skroze.

Najbolji od sedam pripjelih srednjoškolskih radova je "Triptih bunje", djelo Doris Badurine iz II.c razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru pod voditeljstvom profesorice Sandre Bačić.

U kategoriji svih dobnih skupina od 12 poslanih radova najboljim je ocijenjen rad "Kornatske međe", crtež ugljenom Ivane Bure iz Potomja.

O najboljim radovima odlučile su povjesničarke umjetnosti i likovna restauratorica iz muzejskog stručnog osoblja. Zahvaljujemo na svih 216 radova, koje ćemo izložiti na posebnoj izložbi, i čestitamo pobjednicima!

Njihovo nagrađivanje je povodom Međunarodnog dana muzeja zakazano u subotu, 20. svibnja, u 10h na registriranom kulturnom dobru Čačina gomila u Rodinim Stanima na Srimi (Vodena jama, prilaz od Jadrija). Svečanost nagrađivanja pobjednika likovnog natječaja Muzej Grada Šibenika priređuje zajedno s Gradom Vodicama, na čijem se području nalazi ovaj težački spomenik.

Tom prilikom Muzej Grada Šibenika i Grad Vodice pozivaju doći i svečanosti uručivanja prisustvovati sve zaljubljenike u suhozidne krajolike i graditeljstvo. Najboljim likovnim radovima će biti nagrađeni najveći hrvatski obnovitelji suhozida iz programa agrookolišno-klimatskih poticaja u kojem su godišnje prijave zaključene jučer. Već je prije prošlomjesečnog objavljivanja novog poticaja u sustavu ARKOD bilo pojedinačnih prijavitelja obnova svojih suhozida u dužini od 18 km.

Muzej Grada Šibenika će likovni natječaj "Prijatelj suhozida" u idućem izložbenom ciklusu nominirati za potporu Ministarstva kulture. Nadamo se nadahnutom odazivu i na buduće natječaje!


MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 2017.PROGRAM

 • utorak,16. svibnja u 18 sati
  - Neolitički gastro doživljaj - Danilo;

 • četvrtak, 18. svibnja u 11 sati
  - posjet učenika Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje Šubićevac arheološkom lokalitetu Bribirska glavica; četvrtak, 18. svibnja u 17 sati - obilazak grada s tri pučke majke čuvenih šibenskih književnika

  četvrtak, 18. svibnja u 20 sati
  -predstavljanje knjige Vedrane Milin Ćurin "Žene u klapskom pjevanju"

 • petak, 19. svibnja u 10 sati
  - posjet korisnika doma za starije i nemoćne Cvjetni dom arheološkom lokalitetu Danilo

  petak, 19. svibnja u 20 sati
  - predavanje Jadrana Kale "Gorki i slatki povijesni suhozidi"

 • subota, 20. svibnja u 9 sati
  - Izlet u Muzej Sinjske alke (prijave na recepciji Muzeja, 022/ 213 888)

  subota, 20. svibnja u 10 sati
  - Svečana dodjela nagrada i proglašenje najboljih radova natječaja "Prijatelj suhozida"

 • od 21. travnja do 31. svibnja izložba fotografija Boška Fržopa "Prijatelj suhozida" u Dvorani za povremene izložbe otvorena od 10 do 13 i od 17 do 20 sati

 • Stalni postav 18. svibnja otvoren od 10 do 21, a na Europsku noć muzeja 20. svibnja od 10 do 24. Vodstvo po dogovoru. 18. i 20. svibnja ulaz se ne naplaćuje.  
Povodom Valentinova, Muzej grada Šibenika i muzejski caffe Kamerino
poklanjaju besplatan ulaz u Muzej i koncert Mate Skračić Adaptive benda
svim onima koji su zaljubljeni u Šibenik.

 


Osim toga, po izboru Nikice Šupe prikazat će se i jedan od filmskih ljubavnih klasika.
Utorak, 14. veljače - ulaz besplatan od 18 sati, projekcija filma u 18, koncert počinje u 20,
a s bendom ćemo se družiti do 23 sata.

Dobro nam došli!

Tiskovna konferencija povodom ovogodišnje Noći muzeja održat će se u atriju stalnog postava Muzeja grada Šibenika u utorak, 24. siječnja 2017. u 10,30 satiPROGRAM - NOĆ MUZEJA 2017.


KORAK PO KORAK DO NOVE POVIJESNO-KULTURNE ATRAKCIJE U ZALEĐU ŠIBENIKA

U Danilu počela provedba projekta vrijednog 1,8 milijuna kuna

Interpretacijski centar, tematska staza, in-situ prezentacija - novi atraktivni sadržaji u Danilu

Šibenik, 22. studenog 2016. – Danas počinje provedba Integriranog programa valorizacije kulturne baštine u Danilu, čiji je nositelj Muzej grada Šibenika. Projektom u vrijednosti od 1.847.814,00 kuna će se financirati izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju interpretacijskog centra i in-situ prezentacije na ostavinskim aneksima vile rustice unutar arheološke zone Šematorij, uređenje tematske staze rekonstrukcijom postojećeg puta u duljini od 1,5 kilometara te projekta za obnovu i opremanje crkve sv. Danijela. Europska unija će projekt sufinancirati iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’ u iznosu od 1.478.251,20 kn, dok će ostatak osigurati Muzej grada Šibenika.

opširnije >> 

Ivo Vitić (1917.-1986.) rođeni je Šibenčanin. Diplomirao je 1941. na Tehničkom fakultetu u Zagrebu i slovi danas kao jedan od značajnijih hrvatskih arhitekata druge polovice 20. stoljeća.

U Šibeniku potpisuje nekoliko radova poput osmogodišnje škole Simo Matavulj, tj. današnja osnovna škola Faust Vrančić, stanove valjaonice u Ražinama, stambene zgrade na Baldekinu, Hotel Jadran, iako je možda najpoznatiji kao autor Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“.

No, ono što nam je manje poznato, jest činjenica, da se Ivo Vitić osim projektiranja, bavio i slikarstvom te fotografiranjem.

Njegova ulja, gvaševi, grafike i akvareli, najčešće s panoramskim prikazima dalmatinskih gradova i luka, ističu se nevjerojatnom ekspresijom boja. Perspektiva, skraćenja i planovi jasno odaju da je riječ o vještom arhitektonskom oku koji ovdje slika, no bez obzira na nekad prisutnu geometriju prikaza, slike odišu životom, radošću, a ponekad i sjetom vjerno prenesenim u potpuno osobnom umjetničkom izričaju. Osim panorama, Vitić je slikao i zagorske brežuljke, cvijeće, seoskog života i slično i veliki dio radova nastao je po sjećanju, skicirajući trenutke u olovci ili flomasteru, kojim se vraćao kako bi im udahnuo život.

Dio njegov slikarstva bilo je moguće početkom godine vidjeti u Zagrebu gdje je Oris Kuća arhitekture priredila izložbu pod nazivom IVO VITIĆ slike / paintings, a od 11. studenog biti će predstavljena i u Muzeju grada Šibenika.

Izložba se može razgledati do 30. studenog 2016. svakog dana od 10-13 i od 17-19 sati.

kontakt/font>

MUZEJ GRADA ŠIBENIKA
22000 Šibenik, Gradska vrata 3

OIB: 35703758632

centrala (022) 213 880 / 213 888
telefaks (022) 213 355
Radno vrijeme: od 7:30 do 15:30 satiPovodom obilježavanja 950 godina od prvog spomena grada Šibenika,
pozivamo Vas na predavanje

Solarstvo u XVI. stoljeću
Bruna Brakusa

koje će se održati u četvrtak, 06. listopada 2016. s početkom u 19:00 sati u Atriju Muzeja grada Šibenika.

Šibenske solane predstavljaju ekonomski temelj kulturnog procvata grada u XVI. stoljeću. Stoljeću kada Šibenik doživljava dramatičan razvoj gradnjom brojnih građevina, umjetničkim procvatom, kao i obrazovanjem mnogih pojedinaca koji će svojim djelovanjem proslaviti diljem Europe kako sebe tako i svoj grad. Solarstvo je predstavljalo samu srž šibenske trgovine prema zaleđu, koja je privlačila u Šibenik mnoštvo ljudi koji su pokretali trgovačke procese koji su generirali bogatstvo koje je omogućilo zlatno doba Šibenika.

Za detaljne informacije obratite se na kontakt 098/959 87 54 , Bruno Brakus mag. hist.


Izložba "17 sati i 57 minuta, 16 rujna 1991" - simbolično nazvana, jer je 25 godina ranije , 16.rujna 1991. u 17, 57 sati dat znak za zračnu opasnost cijeloj Općini Šibenik. Od tog trenutka Šibenik se razarao s kopna, zraka i mora od strane JNA i pukovnika Ratka Mladića koji je donekle ostvario svoj naum i pretvario Šibenika u zgarište i ruševine ali junako srce i "dišpet" branitelja su ipak bili jači. Izložbu prati 8 minutna animacija u kojoj su kronološki poredani događaji koji su prethodili Rujanskom ratu te tijek i završnica sedmodnevnog razaranja Šibenika u rujnu 1991.

Izložba je otvorena do 30.listopada 2016, svakim danom od 17 do 20 sati.
Izložbeni prostor muzeja - ulaz s obalePreuzimanje programa u PDF formatu (1 MB)


Povodom 950. obljetnice prvog spomena grada Šibenika, u ispravi hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. na Božić 1066., u petak, 30. rujna 2016. g. u 19 sati u Atriju Muzeja grada Šibenika predavanje će održati dr.sc. Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika i Organizacijskog odbora za obilježavanje 950 obljetnice od prvog spomena Šibenika, na temu

Kulturni turizam i život u povijesnim gradskim jezgrama
s osobitim osvrtom na Šibenik”

Sa snažnim razvitkom kulturnog turizma u prvim desetljećima 21. stoljeća uočava se njegov veliki utjecaj na promjene načina života u starim gradskim jezgrama. Posljednjih godina povijesne gradske jezgre na hrvatskoj obali pune su turista iz čitavog svijeta. Istodobno, u starim urbanim središtima paralelno teku dva procesa: propadanje i revitalizacija. Život u šibenskoj staroj jezgri također doživljava značajnu preobrazbu“, dr.sc. Ivica Poljičak.

 
Izložba koja je započela kao likovna kolonija u Primoštenu već više od 4 desetljeća okuplja sjajne umjetnike i njihove radove u okviru jedne teme. Ove godine Vam predstavljamo 39 radova i 36 izlagača. Akvareli, ulje na platnu, grafike, skulptura, keramika i fotografija samo su neke od tehnika umjetničkog izražavanja kojima tradicionalno obilježavamo ovogodišnje izdanje ove skupne izložbe. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 25. kolovoza 2016. u 20 sati u dvorani za povremene izložbe Muzeja grada Šibenika. Radujemo se Vašem dolasku.

Povodom obilježavanja 950 godina od prvog spomena grada Šibenika, pozivamo Vas na predavanje

Zlatno doba Šibenika (15. i 16. stoljeće)
kustosice Muzeja grada Šibenika Marina Lambaše

Predavanje će se održati u četvrtak, 16. lipnja 2016. s početkom u 20:30 sati u Atriju Muzeja grada Šibenika.

Tema predavanja Zlatno doba Šibenika (15. i 16. stoljeće), je koncipirana oko gradnje Katedrale sv. Jakova, koja svojim značajem ujedinjuje ova dva stoljeća. Osvrnut ćemo se na politički i ekonomski povijesni kontekst, a bit će riječi i o šibenskom humanističkom krugu, drugim kasnogotičkim i renesansnim spomenicima u Šibeniku, slikarima i svjetski poznatim šibenskih bakrorescima. Razdoblje je to najintenzivnijeg razvoja grada u svim granama umjetnosti, osobito arhitekture, koji svoju osnovu ima u genijalnoj osobi velikog graditelja Jurja Dalmatinca.
Za dodatne informacije obratite se Marini Lambaši na mobitel 098/ 194 111 5.


Povodom obilježavanja 950 godina od prvog spomena grada Šibenika, pozivamo Vas na predavanje

Urbana preobrazba grada Šibenika od sredine XIX. stoljeća do I. svjetskog rata
dr. sc. Ivice Poljička,
koje će se održati u četvrtak, 09. lipnja 2016. s početkom u 20:30 sati u Atriju Muzeja grada Šibenika.


Tema ovog predavanja je urbanističko širenje i razvitak modernog Šibenika od vremena rušenja gradskih zidina i bastiona, formiranja Poljane kao fizičkog, komunikacijskog i društvenog središta pa do širenja grada izvan prostora povijesne gradske jezgre. U tom se razdoblju Šibenik udvostručio brojem stanovnika, izgrađene su brojne nove stambene građevine i objekti javnih sadržaja. To je razdoblje obilježio glasoviti šibenski gradonačelnik Ante Šupuk, a u tom razdoblju Šibenik je doživio komunalni procvat, značajne promjene dogodile su se na obalnoj crti, a Šibenik se preobrazio iz težačkog u moderni grad.Povodom obilježavanja 950 godina od prvog spomena grada Šibenika, pozivamo Vas na predavanje

 „ Konzervacija i restauracija u Muzeju grada Šibenika“

Predavanje restauratorice Katarine Urem koje će se održati u četvrtak, 02. lipnja 2016. s početkom u 19:30 sati u Atriju Muzeja grada Šibenika. Tema ovog predavanja su osnove konzervatorsko-restauratorske struke popraćene primjerima iz Muzejske i svjetske prakse. Objasnit će se strukovni termini sa kojima se susrećemo u svakodnevici. Također biti će govora o metodologiji konzervacije i restauracije i načelima po kojima struka djeluje.
PROGRAM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA 18. 05. 2016.

Nakon prošlogodišnje proslave 90 godina Muzeja grada Šibenika (u ovoj godini 950. obljetnice prvog spomena grada Šibenika) u prostorijama stalnog postava Muzeja grada Šibenika izlaže se djelo

 "Crobject" Nevene Petre Piližota,

svojevrsni homage radu Meret Oppenheim iz 1936. godine.

Izložba će trajati od 18. svibnja do 2. srpnja 2016. godine.

Nevena Petra Piližota rođena je 1986. godine u Šibeniku.
Nakon završene OŠ Petra Krešimira IV i Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku, na studiju u Zagrebu 2011. godine stječe zvanje magistre slikarstva Akademije likovnih umjetnosti, a 2012. magistre prava Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade u akad. godini 2008/09. te nekoliko otkupnih nagrada i stipendija za rezultate u svom radu. Izlagala je na nekoliko samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.


U ciklusu javnih predavanja iz programa proslave 950. obljetnice prvog spomena grada Šibenika, povodom Međunarodnog dana muzeja i njegove ovogodišnje teme "Muzeji i kulturni krajolici", Muzej Grada Šibenika večeras (19.05) u 20h u atriju stalnog izložbenog postava priređuje javno predavanje voditelja svojeg Etnografskog odjela doc. dr. sc. Jadrana Kale "Nastanak šibenskih kulturnih krajolika".

Po prirodnim oblicima terena i biljnog pokrova šibenska okolica, uglavnom u granicama današnje županije u rasponu od Dinare i Surdupa preko krških polja, kanjona i raznih vodenih barijera, sve do obale i otoka, ide među najraznolikije ambijente sredozemne biosfere. Njima se pridružuju krajobrazni otisci ljudskog rada kakve možemo razaznati još od prethistorijske starine sve do dinamičnih učinaka današnjih privrednih integracija. U tom kolopletu su i neki među najpoznatijim hrvatskim krajolicima uopće.

Muzej Grada Šibenika je pri obogaćivanju svojeg fundusa ustanovljavanjem Etnografskog odjela ujedno i dokumentirao asociranu krajobraznu raznolikost i povezanost muzejskih predmeta s kulturnim ambijentima svojih lokalnih zajednica. Takvi konteksti čine i povijesni narativ samoga grada, s vrijednim krajobraznim cjelinama već na njegovim prilazima a zaostalim detaljima i u samom gradskom tkivu.

Izlaganje će završiti pregledom sadašnjeg stanja regulacije, zaštite i umjetničke interpretacije naših kulturnih krajolika, implikacijama trendova njihovih gospodarenja i perspektivama upravljanja kulturnih krajolika u budućnosti.


Predavanje se održava u sklopu ciklusa predavanja u Muzeju povodom 950. obljetnice grada Šibenika.DIPLOMATARIJ


Josip Roca
rođen je 7.studenog 1922.godine. Diplomirao je slikarstvo 1950./51. na zagrebačkoj Akademiji u klasi prof. Vjekoslava Paraća, a poslijediplomski studij kod prof. Alberta Kinerta. Prvu samostalnu izložbu priredio je u Šibeniku 1952., a u Zagrebu 1954.godine. Bio je profesor crtanja na Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, što je označilo početak njegovog bavljenja likovnom pedagogijom. Izučavajući metodiku likovnog odgoja kao stipendist u europskim školama, postao je na kraju i jedan od utemeljitelja suvremene likovne pedagogije u nas. Za Šibenik je posebno značajan, jer je jedan od inicijator ideje, koncepcije i programa šibenskog Međunarodnog dječjeg festivala.

Uvijek je bio vezan za rodni grad. Njemu ujedno donira i najveći broj svojih radova - njih 319 koji se čuvaju u Muzeju grada Šibenika.

Umirovljen je 1987.godine, a u svojoj bogatoj samostalnoj umjetničkoj karijeri izlagao je na brojnim svjetskim izložbama (Venecija, Bruxelles, Tongres, Liegeu, Bruges, Zurich), s tim da je do danas održao 20 samostalnih izložbi crteža, slika, grafika i skulptura. Njegova monografija koja je nastala u suradnji HDLU i Muzeja grada Šibenika predstavljena je u Meštrovićevom paviljonu  Zagrebu, dok će se u Šibeniku promocija održati 10. studenog povodom njegovog 93. rođendana.


 

Izložba je otvorena svaki dan od 10 do 13 i od 17 do 20 sati (osim prazkom)

Izložba se otvara u povodu znanstvenog skupa Hrvatskog arheološkog društva koji će biti održan u hotelu Vrata Krke od 06. do 09. listopada. Naziv znanstvenog skupa je „Rezultati arheoloških istraživanja na prostoru Šibensko-kninske županije“, a predavanja će održati pedesetak arheologa.

program znanstvenog skupa.Izložba se može pogledati do 04. 10. 2015. od 10 do 13 i od 17 do 20 sati.
Nedjeljom i praznikom zatvoreno, ulaz besplatan.


MORE LJUDI OBALA

otvorenje izložbe je 27. kolovoza u 20 sati
Izložbeni prostor Muzeja - ulaz s obale
414. povremena izložba 27.08, - 13.09.2015.Muzej grada Šibenika Vas obavještava da je u prostoru crkvice Sv. Grgura
ponovo otvorena izložba

"Djelo Jurja Dalmatinca izvan Šibenika“

Vrijeme trajanja: od 19. srpnja do 30. rujna 2014. godine
Otvoreno za posjete : svakog dana od10:00 do 13:00 te od 18:00 – 20:00 sati

ULAZ BESPLATANdon Krsto Stošić

1884. - 1944.

Na današnji dan, 16. srpnja rođen je don Krsto Stošić, utemeljitelj šibenskog gradskog muzeja Kralja Tomislava, kojeg je u prigodi obilježavanja 1000-te obljetnice Hrvatskog kraljevstva 20. prosinca 1925. godine otvorio Stjepan Radić.Izložba „Šibenik u Prvom svjetskom ratu“

U godini obilježavanja stote obljetnice početka Prvoga svjetskog rata, Državni arhiv u Šibeniku prigodom Međunarodnog dana arhiva (9. lipnja 2014.) priređuje izložbu „Šibenik u Prvom svjetskom ratu“. Na izložbi će biti prikazani život grada od 1914. do 1918. godine kroz različite arhivske dokumente (fotografije, razglednice, novinske članke, proglase, službene i osobne dokumente) i muzejsku građu.

Događanja su prikazana kronološki od sarajevskog atentata 1914. do ulaska talijanske vojske u Šibenik u studenome 1918. Arhivski dokumenti korišteni na ovoj izložbi potječu iz Državnog arhiva u Šibeniku, Državnog arhiva u Zadru, Hrvatskog državnog arhiva, Historijskog arhiva u Sarajevu, Gradskog muzeja Drniš, Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ te jedne privatne zbirke. Odabirom raznolikog materijala izložba na slikovit način nastoji približiti šibenskoj javnosti ratne godine u gradu Šibeniku s osvrtom na gospodarski, društveni i kulturni život. Premda Šibenik nije izravno osjetio posljedice velikih ratnih djelovanja, iz njegove su Ratne luke izvođene ratne akcije, a u njegovoj neposrednoj blizini odvijala su se i aktivna ratna djelovanja.

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 5. lipnja 2014. godine u 20,00 sati u Izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika.
Izložba ostaje otvorena do 18. lipnja 2014.Muzej grada Šibenika poziva Vas na
promociju knjige Leonide Kovač

„U zrcalu kulturalnog ekrana: Jagoda Kaloper“

projekciju filma Jagode Kaloper
„Žena u ogledalu“Promocija knjige i projekcija filma održat će se u četvrtak
20. 03. 2014. u 12 sati u Atriju Muzeja te na otvorenje izložbe

Jagoda Kaloper – Što se dogodilo Wilhelmu Reichu?
otvorenje izložbe: četvrtak, 20. 03. 2014. u 19 sati u izložbenom
prostoru Muzeja - ulaz s obale

Vrijeme trajanja: do 04. 04. 2014. godine

Otvoreno za posjete : svakog dana osim ponedjeljka
10:00 – 13:00 ; 17:00 - 20:00

ULAZ BESPLATAN

Sažetak o filmu, knjizi i izložbi


U sklopu II. dana turske kulture u Šibeniku
Muzej grada Šibenika vas poziva na


PREDAVANJE

dr. sc. Marcela Burića
(s Odsjeka za arheologiju Filizofskog fakulteta u Zagrebu)

Prezentacija svjetske arheološke senzacije
GÖBEKLI TEPE: “BRDO ZBOG KOJEG JE NASTALA POLJOPRIVREDA”

Vrijeme održavanja: PETAK, 21. veljače 2014. u 19:oo sati
U ATRIJU MUZEJA (ulaz do Katedrale)


PROGRAM II. DANA TURSKE KULTURE U ŠIBENIKU 6. – 28. VELJAČE 2014.
Muzej grada Šibenika će se u petak, 31. siječnja 2014., priključiti manifestaciji Noć muzeja sljedećim programom:

 • 18.00 - 19.30 Državni arhiv u Šibeniku

U Državnom arhivu će za posjetitelje biti organizirano upoznavanje s radom Arhiva uz predstavljanje različitih vrsta izvornog arhivskog gradiva kroz prigodnu izložbu i video projekciju. Organiziran je polazak autobusom s autobusnog kolodvora u Šibeniku u 18.00 sati. Prijave na tel. 022 213 880.

 • 18.00 - 01.00 Muzej grada Šibenika
 • 18.00 - 19.30 Stalni postav Muzeja grada Šibenika: obilazak uz stručno vodstvo.
 • 19.30 - 20.15 Atrij Muzeja: koncert Muškog pjevačkog zbora sv. Mihovil
 • 20.30 - 21.15 Atrij Muzeja: predavanje dipl. ing. Nikice Vučenovića „Objed šibenskog galijota uoči bitke kod Lepanta 1571. godine“
 • 21.30 - 22.15 Ispred Muzeja, na Trgu Republike Hrvatske: degustacija objeda šibenskih galijota iz 2. polovice 16. stoljeća (članovi TV ekipe Gurmanske ćakule)
 • 22.30 - 23.15 Atrij Muzeja: modna revija „Oživjela arheologija“
 • 18.00 - 01.00 Izložbeni prostor Muzeja - ulaz s obale: izložba „Miroslav Šutej - iz zbirki Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu“

Sva događanja u Muzeju bit će popraćena glazbom uživo (Trio Bagatin, od 21.30), degustacijom jela i pića po starim šibenskim receptima, te prodajom muzejskih izdanja po promotivnim cijenama.


Muzej grada Šibenika i Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
pozivaju vas na otvorenje izložbe

MIROSLAV ŠUTEJ
- iz zbirki Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu

otvorenje izložbe : četvrtak, 19. 12. 2013. u 19 sati
u izložbenom prostoru Muzeja - ulaz s obale

Vrijeme trajanja: do 31. 01. 2014.

OTVORENO ZA POSJETE: Utorak- Nedjelja
od 10:00 do 13:00 i od 17:00 do 20:00 - ulaz plesplatan

ZATVORENO - ponedjeljkom , blagdanima i državnim praznicima

Izložba prezentira bogati opus slikara, grafičara i dizajnera Miroslava Šuteja kroz 27 radova u odabiru autorice izložbe, ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu Snježane Pintarić.

“Djelo Miroslava Šuteja (1936-2005) bogato je, raznoliko, metierski razgranato, ludičko, vizualno pamtljivo, uvijek na tragu nekog novog eksperimenta i propitivanja mogućnosti likovnog izričaja. Kritika ga je jednodušno smatrala autentičnim inovatorom, pronalazačem novih likovnih mogućnosti, podjednako u mediju crteža, grafike, kolaža, objekata i ambijenata.”Muzej grada Šibenika vas poziva na
PREDAVANJE
doc. dr. sc. Kristijana Jurana
(Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru)

POPIS ŽUPA I NASELJA ŠIBENSKE BISKUPIJE
IZ SREDINE 15. STOLJEĆA

Vrijeme održavanja: UTORAK, 19. STUDENOG 2013. u 19:oo sati U ATRIJU MUZEJA (ulaz do Katedrale)
Ovo predavanje je prvo u nizu predavanja s temama iz povijesti Šibenika i šibenskog kraja.

Ulaz je besplatan - Dobrodošli !U Izložbenom prostoru „KAŽERMA“ u Zlarinu mogu se vidjeti arheološki i etnografski
postav vezan uz otok Zlarin i zlarinski arhipelag, fotografije koralja i
spomen soba Vesne Parun.

Prostor je otvoren od 10 - 13 i 18 – 21 sat.

Ulaznice su 10 kuna za odrasle, 5 kuna za djecu i 7 kuna za grupne posjete.


Povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja , Muzej grada Šibenika organizira slijedeći

PROGRAM

 • Ponedjeljak 13. 05. 2013. u 12 sati u atriju Muzeja predstavljanje knjige
  From weed to fabric

 • U suradnji s Turističkom zajednicom grada Šibenika u utorak 14. 05. 2013. u
  12 sati postavljanje informativne table na otoku Žirju u uvali Stupica
  za lokalitet Gradina

 • Četvrtak 16. 05. 2013.otvaranje izložbe Fotografije – Erika Šmider

 • Petak 17. 05. 2013. posjet Bribirskoj glavici djece s posebnim potrebama iz Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje Šubićevac-Šibenik

 • Subota:
  * obilazak franjevačkog samostana na otoku Visovcu, te posjet Mauzoleju
  Ivana Meštrovića u Otavicama
  - polazak u 9 sati s ugibališta u Luci
  - prijave na telefon 213-880

Besplatan ulaz u stalni muzejski postav od 10-13 i od 18-22 sata

Svi programi su besplatni za posjetitelje.U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, u ponedjeljak, 13. svibnja s početkom u 12 sati u Atriju Muzeja grada Šibenika bit će održano predstavljanje knjige

From weed to fabric

i istoimenog autohtonog hrvatskog suvenira izdanih u sklopu projekta Revitalizacija tekstilne proizvodnje materijala iz brnistre - U susret hrvatskom autohtonom proizvodu: Od korova do tkanine, Sveučilišta u Zagrebu, Tekstilno – tehnološkog fakulteta.

Knjigu će predstaviti dr. sc. Sandra Bischof, Zorana Kovačević, dipl. ing. i Marija Krnčević Rak, dipl. etnolog.

Muzej grada Šibenika vas poziva na otvorenje izložbe

MORE LJUDI OBALA

otvorenje izložbe : četvrtak, 30. 08. 2012. u 20 sati
u izložbenom prostoru Muzeja - ulaz s obale

Vrijeme trajanja: do 23. 09. 2012. godine
Otvoreno za posjete : svakog dana 10:00 – 13:00 19:00 - 21:00

IZLOŽBA OTVORENA  ZA POSJET  SVAKOG  DANA - ULAZ  BESPLATAN


 

Muzej grada Šibenika i Muzej suvremene umjetnosti iz Zagreba
pozivaju vas na otvorenje izložbe

EKSPERIMENTI
Izbor iz Zbirke Richter MSU

otvorenje izložbe: četvrtak, 12. 07. 2012. u 20:30 sati
u izložbenom prostoru Muzeja - ulaz s obale

Vrijeme trajanja: do 26. 08. 2012. godine
Otvoreno za posjete: svakog dana 10:00 do 13:00 i od 19:00 do 22:00 sata.

IZLOŽBA OTVORENA  ZA POSJET  SVAKOG  DANA - ULAZ  BESPLATAN


Muzej grada Šibenika i Muzej grada Kašela
vas pozivaju na otvorenje izložbe

“ANTIČKI SIKULI”

otvorenje  izložbe:  četvrtak,  17. 05.  2012.  u  20  sati
u izložbenom prostoru Muzeja - ulaz s obale
Vrijeme trajanja:  do  03. 06. 2012. godine

Otvoreno za posjete:  svakog dana  
10:00 – 13:00    
18:00  - 20:00  

Kontakt tel. za informacije o izložbi
Kustos- VODITELJ Arheološkog odjela Muzeja grada Šibenika

ŽELJKO KRNČEVIĆ   mob. 091/568 21 22

IZLOŽBA OTVORENA  ZA POSJET  SVAKOG  DANA ULAZ  BESPLATAN


 

Muzej grada Šibenika i Tiflološki muzej Zagreb
pozivaju Vas  na otvorenje izložbe skulptura

“99 nije 100”

otvorenje  izložbe :  četvrtak,   12. travnja  2012.  u  20  sati u izložbenom prostoru Muzeja - ulaz s obale

Vrijeme trajanja: do 06. 05. 2012. godine
Otvoreno za posjete svakog dana od 10:00 do 13:00 i od 18:00  - 20:00  
Kontakt tel. za informacije o izložbi kustosica Odjela Novije povijesti  MGŠ-a
Marijana Klisović Kalauz   091/894-9572

IZLOŽBA OTVORENA  ZA POSJET  SVAKOG  DANA ULAZ  BESPLATAN


MATKO TREBOTIĆ
“Mistični prostori – Staništa, spomeni, svetišta...”

Izložba skulptura slavnog hrvatskog umjetnika Matka Trebotića “Mistični prostori-Staništa, spomeni, svetišta...” gostuje u Muzeju grada Šibenika u ožujku 2012.

Autor izložbe i postava je priznati likovni kritičar Milan Bešlić. Skulpture su nastale 2010. i 2011. godine od različitih materijala s otpada, a zatim izlivene u bronci, a tematikom predstavljaju, kako i naslov izložbe kaže, mistične prostore mediteranske i kršćanske kulture južne Hrvatske.

Ovaj kiparski ciklus sakralne tematike predstavlja Matka Trebotića prvi put kad kipara, iako njegova osobna slikarska poetika prožimlje i ove dekonstruirane, mistične kiparsko-arhitektonske forme.

Izložbeni prostor Muzeja – ulaz s obale
Izložba je otvorena od 8.3. do 1.4. 2012.
Svaki dan od 10 do 13 sati i od 17 do 19 sati.
Ulaz slobodan.


A R H I V A